מערכת ההוצאה לפועל משמשת יד ימינה של הרשות השופטת באכיפת ומימוש חיובים מכוח פסקי דין ושטרות. משני צידי המתרס בהליך הוצאה לפועל ניצבים הזוכה והחייב.
הצדדים בהליכי הוצאה לפועל – חייב מול זוכה
על פי הגדרת חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז – 1967 (להלן: "החוק"), זוכה הינו מי שפסק הדין של מערכת המשפט ניתן לזכותו או חליפיו, הבאים בנעליו.
מדובר הן בפסק דין, שניתן לטובת הזוכה מטעם בית משפט או בית דין מוסמך והן במסמכים ושטרות דוגמת שטר משכנתא או משכון, שטר חוב או המחאה. אלה מגלמים זכויות כספיות או מטריאליות כמו בעלות על נכסי נדל"ן או רכוש אחר.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
לצורך מימוש החיוב נדרש הזוכה להגיש לביצוע את פסק הדין או השטר לטובתו באחת מלשכות ההוצאה לפועל בארץ.
חייב כהגדרתו בחוק הינו מי שניתן פסק דין לחובתו – האדם, אשר נגדו הוגש פסק דין או שטר לביצוע.
לעיתים יעורב בהליכי הוצאה לפועל גם צד שלישי, אשר מחזיק בנכסים, השייכים לחייב (מכונה המחזיק). הזוכה רשאי להגיש בקשה לביצוע עיקול לגבי רכוש, המצוי אצל אותו צד ג'.
השינויים שחלו בחוק בנושא הגדרת מעמדם של חייב / זוכה
טרם תיקון 24 לחוק, משנת 2007, רשאי היה זוכה בעל חוב לפנות להליכי הוצאה לפועל באמצעות עורך דין המתמחה בתחום. לצורך פתיחת התיק נדרשה הצגת מסמכים מסוימים: פסק דין לטובת הזוכה, שניתן על ידי בית משפט בעל סמכות; מסמך, שמשקלו שקול לזה של פסק דין או שטר חוב, שהחייב חתום עליו.
מצב דברים זה הוביל לסרבול ההליך, הטלת הוצאות על הזוכה לצורך מימושו ויצירת עומס על מערכת ההוצאה לפועל.
נוכח האמור הפחית התיקון מדרישות הסף להגדרת זוכה והקל על הפניה להליכי הוצל"פ. נקבע, כי חוב בגובה של עד 50,000 ש"ח וקיום מסמך, המעיד על גובה החוב, דוגמת חשבונית או חוזה, מצמיחים אפשרות פניה ישירה של הזוכה להליכים לגביית החוב.
מיסוד ערוץ זה, ללא צורך בסיוע עורך דין, הוביל לייעול הליך התביעה והגבייה ולהקלה על העומס, המוטל על מערכת ההוצל"פ.
פתיחה בהליכי הוצאה לפועל
טרם פתיחה בהליכים מקובל לשלוח מכתב התראה לחייב ובו דרישה לתשלום החוב טרם נקיטה בהליכי הוצל"פ.
בתביעה על סכום קצוב מכוח חוזה או התחייבות מפורשים, אשר קיימת בגינם ראייה כתובה או מכוח חיוב, שמקורו בחוק, מוטלת על המבקש חובת יידוע החייב. המבקש נדרש לשלוח לנתבע התראה בדואר רשום לגבי כוונתו להגיש תביעה לביצוע בהוצאה לפועל.
טרם פתיחת ההליך בהוצאה לפועל יש להמתין כחודש ימים ממועד שליחת ההתראה, לצורך מתן אורכת תגובה לחייב ואפשרות להגיש התנגדות, אשר תידון בפני בית המשפט.
קידום הליכי הוצאה לפועל ומערכת היחסים בין הזוכה לחייב
ככלל הנעת הליכי הוצאה לפועל מוטלת על כתפי הזוכה. לאחר פתיחת התיק נדרש הזוכה להגיש בקשות לנקיטה בצעדים נגד החייב, המסורים בידו במסגרת הוצאה לפועל. ביניהם: עיקול מקרקעין ומיטלטלין, כינוס נכסי החייב, הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ, הבאה או מאסר ועוד.
טרם נקיטה בצעדים השונים תומצא לחייב אזהרה ותינתן לו אורכה, הקבועה בחוק, להגשת התנגדות.
בין הסעדים העומדים לימין החייב בהליכי הוצאה לפועל: טענת "פרעתי", לפיה עמד בתשלום החוב או בביצוע החיובים מכוח פסק הדין; התנגדות לביצוע פסק דין או שטר; הכרזה על חייב מוגבל באמצעים אגב קביעת צו תשלומים ופריסת החוב באופן הדרגתי או החלטה על איחוד תיקים ותשלום סכום חודשי, המחולק בין כלל הזוכים.
לצורך הכרזה כמוגבל באמצעים נדרש החייב להתייצב לחקירת יכולת, בה רשאי להיות נוכח גם הזוכה, לשאול שאלות נגדיות או להציג ראיות, הסותרות את מצג החייב, לצורך הפרכת גרסתו.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891